Reklame: Hovedfokus “lad intet holde dig tilbage” – eksamen

Juni-måned = Eksaminer
Dette gælder i hvert fald for mange af os mellem 15 og 25 år. I dette opslag vil jeg gerne dele, hvilke erfaringer jeg har gjort mig med eksaminationer. Dette gælder både i forhold til de succesrige omgange, men naturligvis også de mindre heldige stunder ved det grønne bord. Personligt sørger jeg altid selv for at forberede mig grundigt op til enhver eksamen – uanset om det er en – for mit vedkommende – heldig eller mindre heldig eksamen. Dette er et råd, der ikke kan understreges nok – de færreste dumper, hvis der er brugt tid og kræfter på forberedelse.
Jeg har samlet fem skarpe til at fremme præstationen ved det grønne bord:
- Lad intet holde dig tilbage. Giv den gas, når muligheden er der for at præstere. Nervøsiteten kommer oftest lige op til præstationer, som har betydning. Det må absolut ikke være en begrænsende faktor, men bør ses som det sidste, der gør dig klar til at yde dit allerbedste. Tænk på, at det netop er nu du har chancen – muligheden – for at levere, og vise hvad netop du kan.
- Få det gjort klart, hvad eksaminatoren rent faktisk fokuserer på. Det kan lyde meget enkelt, men jeg har flere gange selv prøvet at stå fem minutter før eksamen og følt mig supergodt forberedt, hvor jeg alligevel har fået en rådden oplevelse ved eksamensbordet – fordi jeg ikke var forberedt på, hvad præcis denne eksamen rent faktisk gik ud på. For ikke så længe siden stod jeg til min engelsk eksamen, hvor jeg havde forberedt mig i fjorten dage på at læse op på perspektiveringsteksterne – pensum, forbedre mit engelske sprog, læst og hørt en del artikler og videoer omkring hvordan men performede optimalt i forhold til kropsprog, gode råd om stemmevariation osv. Her fejlede jeg dog, og kom ud med et resultat, jeg på ingen måde forventede, da jeg gik ind til eksamen. Jeg havde simpelthen ikke fokuseret på det, som egentlig var formålet for enhver elev til en engelsk eksamen – nemlig evnen til at kunne analysere en ukendt tekst.
- Tal langsomt og udnyt pauserne. At tale roligt, klart og langsomt og holde en lille pause engang imellem har været en af mine egne væsentligste erfaringer. Specielt i starten af eksaminerne at tale langsomt med gode pauser og overbevisning frem for at haste igennem ordene. Man glemmer desuden ofte sin dagsorden og vigtige ord og begreber, hvis tempoet er for højt.
- Kropssprog, kropsholdning og høflighed. Ofte har jeg haft tendens til kun at tale til min egen part af lærer under en eksamination – og ikke censor. Men typisk kan jeg efter oplægget mærke, at jeg har mistet den andens opmærksomhed og interesse. Her prøver jeg at redde censors interesse under diskussionen, men det er naturligvis uden tvivl en fordel at inddrage begge parter under oplægget. Et håndtryk som det første til en eksamination og ligeledes generelt at have et åbent kropssprog plejer at give ro på, og desuden give en fornemmelse af overskud – også selvom de fleste egentlig er utrolig pressede under eksamination, og netop intet overskud har. Fake it till you make it.
- Forberedelse, forberedelse, forberedelse. Det kan ikke siges for mange gange.
Kropssprog, stemmeføring, styr på nervøsitet og så videre kan gøre nok så meget – men hvis der ikke er styr på det faglige stof, som eksamen handler om, er der ikke langt til et dumt udfald. Og det vil enhver elev være ked af.Det vigtigste er, at man gør sit bedste for at opnå de vigtige ting for en selv i hele livet. Man skal ikke lade nogen eller noget holde sig tilbage, for at opnå ting – enhver fortryder det i sidste ende. Man er kun sig selv, så hvis du ikke tænker på dig selv og dine egne vigtige behov bare en gang imellem – hvem skal du så tænke på…
God Aften 🙂
Ingen kommentarer endnu